23/10/2019 @ 08:17
Home / MUZIKA / Grace Jones prvi put u Hrvatskoj, na otvaranju 6. Dimensions festivala u Areni!

Grace Jones prvi put u Hrvatskoj, na otvaranju 6. Dimensions festivala u Areni!

Dimensions festival upravo je objavio prve izvođače, a sudeći po imenima na popisu slijedi nam još jedno monumentalno izdanje. Svemoćna i enigmatična ikona muzičke scene Grace Jones po prvi put će nastupiti u Hrvatskoj i to na otvaranju Dimensions festivala u pulskoj Areni30. avgusta. Uz tu ikonu, početak šestog Dimensions festivala obilježiće ModeratYussef Kamaal i Moses Boyd. Pozornice na tvrđavi Punta Christo, od 31. avgusta do 4. septembra, ugostiće više od 80 imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou

U prodaju su upravo puštene prve povoljnije ulaznice za koncert otvaranja po cijeni od 240 kuna, a u prodaji još ima regionalnih festivalskih ulaznica ranograbilica po povoljnijim cijenama.

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog koncerta Massive Attacka pred osam hiljada ljudi u originalnom ambijentu pulske Arene, Dimensions festival sprema još jedno monumentalno izdanje. Šesti Dimensions festival otvoriće Grace Jones, intrigantna ikona koja definiše muziku, modu i umjetnost već 30 godina, a kojoj će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Poznata po svojoj androgenoj pojavi, jednako kao i po svojoj muzici, 68-godišnja Grace Jones i dalje je inspiracija mnogim umjetnicima. Nakon 19 godina pauze, vratila se 2009. sa zapaženim albumom Hurricane. Od tada nije prestala nastupati, a na pozornici je jednako originalna i energična kao i na početku karijere.

Jednako tako poznat po svojim nastupima je elektronski super-bend Moderat, trojac kojeg čine članovi Modeselektora i Apparat, predvodnici berlinske scene. Na tragu prošlogodišnjeg koncerta u Areni kojeg je otvorio trenutno najcjenjeniji jazz muzičar Kamasi Washington bit će i nastup eksperimentalnog jazz benda Yussef Kammaal te bubnjara i kompozitora Mosesa Boyda.

Dimensions tim i ove godine na tvrđavi sprema kvalitetan program kojeg čini kombinacija snova; od lokalnih legendi do međunarodno cijenjenih umjetnika. U svom šestom izdanju Dimensions će tako po prvi put ugostiti jednog od utemeljitelja techno muzike, Jeffa Millsa. Još jedno kultno američko techno američko ime, kralj muzičke selekcije Theo Parrish, u Pulu donosi zvuk Chicaga. Stalni gost Berghain kluba, Marcel Dettmann, vraća se u svom poznatom techno stilu. Floating Points nastupa čak dva puta kroz festival; s posebnim live showom koji je putovanje kroz njegovu produkciju te s eklektičnim i ekspanzivnim DJ setom. Bez sumnje, jedan od vrhunaca festivala bit će nastup slavnog funk benda iz 70-tih, Cymande, koji će u punom sastavu svirati klasike. Tu je i multi-instrumentalist i gospodar funka Shuggie Otis, te zagonetni reper iz Gane – Ata Kak. Na mračnijem kraju zvučnog spektra tu je techno zvijezda Nine Kraviz i nova nada Helene Hauff, koja je zacementirala svoje mjesto kao jedna od predvodnika underground scene. Progresivne setove spremaju Dan Snaith poznat kao Caribou i Daphni, te Joy Orbison i Hessle Audio tim.

Dimensions festival je sinonim za najrespektabilnija imena house i techno scene. Cijenjeni selektor i producent Levon Vincent donijeti će odvažan izbor deep housea, dok Tama Sumo i Lakuti čine savršen DJ tim s B2B setom. Njima se pridružuju ovisnik o vinilima i Chicago zvijezda Sadar BaharAntal i londonska potpora Horse Meat Disco. Rezident berlinskog Club Der Visionaere Binh poznat po svojim ekspanzivnim setovima čini dobrodošao dodatak. Poseban će biti i nastup rezidenta legendarnog newyorškog kluba Studio 54 Nickyja Siana.

U prodaji su povoljnije regionalne ulaznice, ranograbilice, po cijeni od 660 kuna za sve dane festivala (festivalska ulaznica ne uključuje i koncert otvaranja) dok su regionalne ulaznice za koncert otvaranja po cijeni od 240 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Entrio sistemima i na Entrio prodajnim mjestima.

takodje procitajte

Slađana Babić novi direktor kompanije Blicnet

Slađana Babić, dosadašnji rukovodilac Sektora za korisničke odnose kompanije Mtel, 31. januara 2019. godine imenovana …

Twitter
radiogradskifm on Twitter
1,275 people follow radiogradskifm

?