16/09/2019 @ 06:09
Home / FILM / Strip radionice i promocija najboljih autora svijeta

Strip radionice i promocija najboljih autora svijeta

Jubilarni deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” danas publici donosi brojne sadržaje, kako u takmičarskom, tako i u pratećem programu.

Ove godine prijavio se veliki broj učesnika, a u takmičarskom programu imaćemo priliku vidjeti 55 animiranih filmova.

– U narednih šest dana pred banjalučkom publikom naći će se vrhunski presjek savremene svjetske animacije – rekao je direktor festivala Goran Dujaković.

Zanimljivim temama i neobičnim prikazima animirani film zauzeo je visoko mjesto u svijetu umjetnosti. Ipak, prema riječima stručnjaka, animacija kao način izražavanja na našim prostorima još uvijek nije dovoljno zaživjela.

– Problem je što se animacija ne tretira sa dovoljno pažnje i što oni koji se time bave nisu vrednovani u dovoljnoj mjeri – rekao je član žirija Miroslav Jelić.

Strip

U okviru pratećeg programa od 15 časova u holu Dječijeg pozorišta Republike Srpske biće održana strip radionica, dok je od 17 časova planirana promocija izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija“.

“Ex YU panorama”

Program “Ex YU panorama” počinje od 18 časova. Na repertoaru je 12 filmova autora iz Srbije i Hrvatske. Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju filmove “Head is not Dead”, “Fliposkop”, “Otok”, te “Plutanje”. U okviru Panorame biće prikazani i animirani filmovi “Protoplazma”, “Bio dvaput jedan kralj” i “Stranac u mojoj glavi”. Deseti banjalučki festival biće i u znaku filmova “Zašto” , “Oyashio”, “Nežni Dalibor – Zauvek”, “Naši problemi” i “Proces”.

Takmičarski program

Drugi dan takmičarkog programa počinje u 20 časova, a biće takođe u znaku 12 filmova, i to iz Slovenije, Hrvatske, Rusije, Kine, Španije, Brazila, Francuske, Poljske, Njemačke, Litvanije i Danske.

U ovom dijelu programa biće prikazani filmovi “Noćna ptica”, “Marapatsutsa”, “Fishes”, “Dead Horses”, “Ocean”, “Sirocco”, “Evening”, “Garden Party”, “Ships Passing in the Night”, “Ragnarok”, “Bene’s Horizon” i “Only Silence”.

Animirani filmovi Demokratske Republike Njemačke

Od 22 časa posjetioci će imati priliku da pogledaju animirane filmove Demokratske Republike Njemačke. Ovaj program biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine. Pripremljeni filmovi nastali su u rasponu od 1959. do 1989. godine, u tehnikama – od klasičnih animiranih filmova do eksperimentalne animacije.

Program priređuje Urlich Wegenast, koji je već poznat banjalučkoj publici po programu “Animirani film Trećeg rajha” prikazan 2009. godine. Neki od autora koji će biti predstavljeni u okviru ovog programa su Günter Rätz, Otto Sacher, Kurt Weiler, Klaus Georgi i Lutz Stützner.

Sponzori festivala

Finansijski, festival su podržali Grad Banjaluka sa 9 000 KM, Minstarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa 15 000 KM, te kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, kao bronzani sponzor, koja finansira štampu kompletnog propagandnog materijala. Zlatni sponzor festivala je Hotel „Talija“.

Medijski pokrovitelji festivala su Elta televizija i portal SrpskaCafe.com.

Svi festivalski programi održavaju se u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a ulaz je slobodan.

srpskacafe.com

takodje procitajte

Slađana Babić novi direktor kompanije Blicnet

Slađana Babić, dosadašnji rukovodilac Sektora za korisničke odnose kompanije Mtel, 31. januara 2019. godine imenovana …

Twitter
radiogradskifm on Twitter
1,271 people follow radiogradskifm
Twitter Pic SkolaInt Twitter Pic InfoNovi Twitter Pic Aleksand Twitter Pic windfuck Twitter Pic DuskoDug Twitter Pic nmakarev Twitter Pic IljazM Twitter Pic MaricBoz
?