17/06/2019 @ 04:45
Home / SPORT & ZABAVA / Uz pomoć štitnika za avione: Holandski klizač dostigao brzinu od 93 km/h

Uz pomoć štitnika za avione: Holandski klizač dostigao brzinu od 93 km/h

Vremenski uslovi u Luleji (Švedska) su bili odlični za Kjelda Nuisa koji je jučer na klizaljkama dostigao brzinu od čak 93 kilometra na sat.

U veoma zanimljivom eksperimentu Red Bulla, olimpijski pobjednik na 1000 i 1500 metara iz Južne Koreje klizao je iza štitnika za avione koji mu je na taj način smanjivao otpor zraka i dostigao je mnogo veću brzinu nego ikada ranije.

“Wow! Zaista sam se osjećao kao da letim po ledu. Upravo sam išao za skoro 50 posto većom brzinom od najveće u mojoj karijeri. Do sada mi je najveća brzina bila 60 kilometara na sat, a sada sam išao preko 90. Bizarno! Prirodni led je bio perfektan, moje klizaljke su se tresle kao lude i bilo je mnogo uzbudljivije nego što sam očekivao”, rekao je Nuis i dodao:

“Kada sam se pomjerio pored štita, vjetar me je odmah odgurnuo nazad. Bio je osjećaj kao da sam izbacio glavu kroz prozor na autoputu. Tačno taj osjećaj, ali na klizaljkama sa trakama od 1,1 milimetra”.

Usput rečeno, automobilom koji je vukao štit je upravljala švedska vozačica Mikaela Ahlin-Kottulinsk.

sportsport.ba

takodje procitajte

Kompanija Mtel postala je 100% vlasnik Blicneta

Obavještavamo vas da je na osnovu zaklјučenog Ugovora o kupoprodaji, kompanija Mtel a.d. Banja Luka postala …

Twitter
radiogradskifm on Twitter
1,280 people follow radiogradskifm
Twitter Pic Vojnicki Twitter Pic mismausk Twitter Pic Markisa_ Twitter Pic Vladimi6 Twitter Pic MitarPer Twitter Pic BGrgic Twitter Pic Vladimi1 Twitter Pic bl_mlade
?